Fiberhistorien i Hässleholms kommun fortsätter förvåna både kommuninvånare, företagare och utomstående observatörer. Som en av de politiker som fattade beslutet om att påbörjar projektet på kommunfullmäktige i maj förra året känner jag att det är mycket information som inte kom oss till kännedom innan vi fattade beslut. Det upplägget som vi fick var en självbärande fiberverksamhet som skulle erbjudas till alla kommunens invånare med en enhällig anslutningsavgift. Detta lät väldigt bra i mina öron, särskilt när det lovades samordnare för att hjälpa byföreningar söka bidrag för att starta upp en fiberförening. Jag kände mig nöjd efter att ha varit med i beslutet om att erbjuds våra invånare digital infrastruktur, ett öppet fibernät i hela kommunen.

Det finns två stora problem med fiberprojektet just nu. Det första är att kommunen inte håller vad som lovades om att hjälpa byföreningar och lokala eldsjälar att starta upp en fiberförening.

Det andra problemet är att kommunen är livrädda för konkurrens och gör allt för att hindra andra aktörer att erbjuda fiber till våra invånare. Grävtillstånd som nekas och förslag om att köpa upp Hessleholms network är två exempel på försök att döda konkurrensen. Detta är så fel.

Bild: Göran Blomberg

Bild: Göran Blomberg

Fiber är något väldigt viktigt och något som vi måste se till att gräva ner i Hässleholms kommun så snart som möjligt, men inte till vilket pris som helst. Beslutet som fattades om kommunens fiberprojekt måste rivas upp och det måste göras om för att bli rätt. Låt oss sätta oss ner med flera andra aktörer för att se på vilket sätt vi kan erbjuda minst 95% av kommunens invånare fiber innan 2020. Kommunledningen måste svälja sin stolthet och erkänna att detta inte blev som någon av oss hade tänkt. Kommunen får inte snedvrida konkurrensen och använda våra skattepengar på fel sätt. Det är dags att vi börjar ta ansvar.