Ikväll är det kommunfullmäktige i Hässleholms kommun, denna gången beläget i Hästveda. På föredragningslistan finner vi bland annat årsredovisningen, förvärv av Hessleholms Network AB och avvecklingen av valfrihet inom hemtjänsten (LOV). Det som vi kan säga utifrån att enbart titta på föredragningslistan är att idag, den 25 april 2016, är dagen då Hässleholms kommun kommer förlora en stor del av sin frihet.

Frihetsfrågan är något som vi alltid måste försvara, och idag kommer vi i Alliansen i Hässleholms kommun (M, L och KD) göra det vi kan för att friheten ska vara en självklarhet för Hässleholmaren, men det ser mörkt ut. Styret (S, V, C och MP) som har drivit fram ärendena om både förvärvet av Hessleholms Network AB och avvecklingen av LOV i hemtjänsten kommer inte i första taget backa i dessa frågor, utan hänvisar till att de som idag använder sig av LOV inom hemtjänsten kan ta det via RUT. För många som idag har LOV kommer detta alternativ bli betydligt dyrare än vad de idag betalar. Något som är både fascinerande och skrämmande är att Centerpartiet i Hässleholms kommun aktivt går emot det som Alliansen arbetar för i både Region Skåne och i riksdagen.

Fiberfrågan och förvärvet av Hessleholms Network AB har jag berör tidigare i både en motion och i insändare i Norra Skåne. Motionen om fiberfrågan kommer idag upp i kommunfullmäktige för att den ska påbörjas beredas, men det är av största vikt att den kommer tillbaka till kommunfullmäktige så snart som möjligt. Konkurrensfriheten i Hässleholms kommun måste får råda, och vi måste stoppa läckaget av skattepengar som nu går åt för att driva runt kommunens egna fiberprojekt – vi måste göra om och göra rätt!

Kvällens kommunfullmäktige är mer än de punkter som står på dagordningen, kvällens kommunfullmäktige är ett fullmäktige där frihetens överlevnad i Hässleholms kommun ska avgöras. Ska vi få ha den kvar eller kommer styret köra över både företagen i Hässleholm och våra hemtjänstnyttjare?